Şırdan Nasıl Yapılır?
Şırdan dolması; henüz yemeyenlerin görüntüsüne aldanarak ön yargılı davrandığı, sevenlerin ise kilometrelerce yol giderek keyfini çıkardığı en ünlü Adana lezzetlerinden biridir.
Geviş getiren hayvanların midelerinde son bölümün temizlendikten sonra pirinçle doldurulup baharatlarla lezzetlendirilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet sakatat kültürümüzün de önemli bir ürünüdür. Özellikle kuzudan alınan şırdan tercih edildiğinden ve Adana dışındaki şehirlerde yaygın olarak tüketilmediğinden başka şehirlerden sırf şırdan getirtilmektedir. Her mevsim özellikle gece saatlerinde pişen, gününüzü bu lezzetle kapatabileceğiniz şırdanları adım başı olan tablacılardan ya da sakatat üzerine kurulu restoranlardan bulabilirsiniz.
Yakınınızda güvendiğiniz bir şırdancı bulunmuyorsa, Adana dışında yaşıyor fakat şırdan hasreti çekiyorsanız veya denemek istiyorsanız evde yapmanız da mümkündür. Birkaç önemli noktaya dikkat ederseniz evinizde de istediğiniz kalite ve lezzette şırdan dolması yapabilirsiniz.
Adana Usulü Şırdan İçin Malzemeler
Lezzetli bir şırdan için Adana’da yapıldığı şekilde doğru reçetenin dışına çıkmamak oldukça önemlidir. Adana usulü şırdan için malzemeler:
- 6 adet şırdan
- 3 su bardağı pirinç
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon ve pul biber
Şırdan Dolması Yapımı
Güzel bir şırdan dolması için ilk ve en önemli adım tercihen kuzu şırdanınızı iyice temizleyebilmektir. İlk olarak kasaptan alınan şırdanınızı temizlenmiş olsa dahi önce soğuk ardından da sıcak suyla emin olana kadar yıkamalısınız. Hatta şırdanınızı bir gece önceden bol limonlu ve sirkeli suda bekletmek hem kokusunu önleyecek hem de temizlenmesini sağlayacaktır. Zamanınız olmadıysa birkaç saat de bu su karışımında dinlendirebilirsiniz. Şırdanlarınız suda beklerken soğanları incecik kıyarak içini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ardından güzelce yıkadığınız pirinci ve diğer malzemeleri de ekleyerek damak tadınıza göre baharat oranlarıyla oynayabilirsiniz.
Temizlenip rengi iyice açılmış şırdanlarınızı süzüp son bir kez daha yıkayın ve harcınızı doldurmaya başlayın. Pirinçlerin şişeceğini göz önünde bulundurarak fazla basmamaya özen gösterin yoksa şırdanlarınız açılabilir. Ortalama bir şırdan için 1,5 yemek kaşığı kadar harç yeterli olacaktır.
Şırdanlarınızı kopmayacak bir iple pirinçlerin dışarı çıkmayacağından emin olacak şekilde kapatarak iğne yardımıyla dikebilirsiniz. Derin bir tencere kaynayan tuzlu suya şırdanlarınızı koyun ve 60 dakika altını kısmadan pişmeye bırakın. Ocaktan almadan önce kontrol ederek şırdanların yumuşadığından ve pirinçlerin piştiğinden emin olmalısınız yoksa çiğneyemeyeceğiniz bir şırdan ortaya çıkabilir.
Piştiğinden emin olduğunuz şırdanları tabaklara servis edip üzerine bol kimyon, pul biber ve limonla tüketebilirsiniz.