Etkili Bir Konuşma Ne İfade Ediyor?
Konuşmak, günlük hayatımızda duygularımızı, fikirlerimizi, tepkilerimizi ve daha birçok şeyi anlatabilmek için gereklidir ve önemlidir. Etkili bir konuşma yapmak, karşımızdaki kişiyi konuşmamız ile ikna edebilmek gibi özellikleri barındırıyor. Peki herkes etkili konuşma yapabilir mi? Bu bir yetenek işi midir? Kelimeleri ne kadar iyi kullanıyoruz ve insanlarla iletişimimiz kuvvetli mi? Bunlara biraz bakıp kendi öz değerlendirmemizi yapabiliriz. Etkili konuşabilen kişiler, yazdıkları metinlerle de göz önüne çıkar çünkü bu kişiler insanları kelimeler ile etkileyerek onları düşünceleriyle buluşturur.
Dikkat çekmek isterim ki, sadece günlük konuşmalarda insanları etkileyerek değil iş hayatında da etkili konuşma yapabilen kişilerin başarılarının arttığını da gözle görülür oranda fark ederiz. Şimdi asıl meselemize gelelim. Etkili bir konuşma nasıl yapılır sahiden? İşte bu şekilde:

Etkili Konuşma Teknikleri Nelerdir?
- Hazırlık Yapmak: Konuşmacı yapacağı konuşma için hazırlık yapmalıdır çünkü bu hazırlık sayesinde eksiklerini ya da hatalarını kolayca fark edebilecektir. Planlı konuşmalarda pratik yapıp üzerinden geçmek akıcılık konusunda da ayrıca bir yardım sağlayacaktır ve bu hazırlık aşamasında zorlanmadan etkili bir konuşma yapabilecektir. Konuşmacı ağzından çıkan kelimeleri beyin süzgecinden iyice geçirmeden söylememeye dikkat etmelidir çünkü konuşma sırasında kesintiler yaşanabilir ya da anlam akışı bozulabilir. Hazırlık aşaması bu açıdan oldukça önemli bir tekniktir.
- Prova Yapmak : Prova yapmak da hazırlanmak kadar önemli. Burada konuşmacının dikkat etmesi gereken en temel şey konuşma yapacağı kitleyi iyi tanıyor olması ve nasıl davranacağını bilmesidir. Genç bir kitle ile konuşma yapacaksa olgun insanlarla yapılan konuşmalardan daha farklı olacaktır. Konuşmacı provasını kitleye göre yaparsa daha etkili bir konuşma gerçekleştirecektir.
- Gerginlikten Uzak ve Rahat Olmak: Konuşmacı, insanlarla buluşmadan önce kendisini olabildiğince stresten uzaklaştırıp rahat davranmalı ve pozitif enerji ile dolup zinde kalmalıdır. Konuşma yapmadan bir gün önce uykusunu iyi aldığından emin olmalıdır çünkü konuşmayı etkileyecek tek bir unsur etkili olmasını engeller ve kopukluklara neden olabilir. Konuşmacı kendisini rahatlatmak için meditasyon, müzik dinlemek, evcil hayvanları sevmek gibi aktiviteler ile negatif enerjiden uzaklaşarak kendisini hazırlayabilir.
- Açık Olmak ve Netlik Önemli: Dinleyicilerin konuşmacıyı dikkatle dinlemesi ve takip edebilmesi ayrıca sıkılıp dikkatlerinin dağılmaması için de sık yabancı terim kullanımından kaçınılıp daha açık ve net bir şekilde kelimeler kullanmalıdır.
- Vücut Dili Kullanımı Nasıl Olmalı?: Güzel konuşma ve etkili konuşma tekniklerinde sıkça bahsedilen vücut dili kullanımı çok önemli bir unsur çünkü izleyicilerin dikkatini konuşmadan tamamen ayırıp abartılı el kol hareketleri yaparak dağıtabilirsiniz. Bu da pek iyi bir sonuç doğurmaz. Bu yüzden vücut dili kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır. Dikkati dağıtacak abartılı hareketler, jest ve mimikler kullanılmamalıdır.
- Dış Görünüşe Dikkat!: Dinleyiciler, konuşmanın etkisinden farklı olarak konuşmacının kılık kıyafeti, takıları, tarzından da etkilenebilir ve sempati duyabilir bu sayede konuşmayı etkili kılmış oluruz. Bu konuda yine dikkat edilmesi gereken konu çok abartılı kıyafetler seçilmemeli uyumlu aksesuarlar tercih edilmeli yani dış görünüşünüzün konuşmanızı perdelememesini sağlamalısınız.
- Akıcı Konuşmak Önemlidir: Daha önce de belirttiğimiz üzere akıcı konuşma yapmak, diksiyonumuzun iyi olması temelde en gerekli tekniktir aslında. İnsanları etkilemek kelimeleri nasıl kullandığımızla şekillenir. Bunun için akıcı konuşma çalışmaları yapılabilir. Konuşma sırasında garip sesler çıkarıp düşünürken beklememek için akıcı konuşma çalışmaları gereklidir.
- Ses Tonunuza Dikkat Edin: Ses tonu konuşma yapacağımız kişiye ya da topluluğa birçok fikir verir. Ne kadar heyecanlı, stresli, gergin ya da rahat, endişesiz ve mutlu olduğumuzu belirtir. Konuşma yaparken ne çok yüksek ne de çok kısık ses tonunda konuşmamalıyız çünkü insanlar için farklı düşüncelere sebep olmanıza neden olarak etkili konuşmanızı sabote edebilir.
- Verilecek Mesajdan Uzak Kalmayın!: Konuşma yaparken farklı konulardan bahsederek konudan iyice uzaklaştığınızda toplamanız biraz zaman alabilir ya da insanların kafasında bir kargaşa yaratabilir. Bunun için konunun dışına çok fazla çıkmamaya çalışmanız önemlidir. Yapılan konuşma konudan uzaklaştıkça etkisini de kaybedecektir.