Dalgıç özel ekipmanlar aracılığıyla su altına giren ve burada çalışmalar yapan kişilere denmektedir. Birçok görev içerisinde yer alabilecek dalgıçlar aynı zamanda balıkadam olarak da sınıflandırılmaktadır. Kısacası dalgıç nedir? Sorusunun cevabı, su yüzeyinin altında faaliyetlerini sürdüren, bunun için de çeşitli araç gereçler kullanan kişilerdir. Meslekleri suyla ilgili olduğu için vaktinin önemli bir kısmının su altında geçtiğini söylemek mümkündür. Bu yüzden bu mesleği yapan kişilerin suyu, denizi seviyor olması gerekir.
Dalgıç olmak içinse tabii ki bu alanla ilgili eğitim almak gerekir. Eğitim içinse sadece yetkili kuruluşlara başvurulabilir. Bu yetkiye sahip kurumlar Türkiye’de CMAS (dünya su altı konfederasyonu) ve Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu’dur. Bu iki kurumdan alacağınız eğitimle dalgıç olabilirsiniz.
Eğitim öncelikle 1 yıldızdan başlamaktadır. Yıldızlar arttıkça alana dair bilginizin ve yapabileceklerinizin arttığı anlaşılmaktadır. 1. Yıldız eğitimini alabilmeniz için öncelikle belirli şartlara uygun olmanız gerekmektedir.
İçindekiler
Dalgıç Olma Şartları Nelerdir?
1-) Dalgıçlık eğitimi alabilmeniz için öncelikli olarak 14 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.
2-) 14 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşına ulaşmamış kişilerin velileri tarafından izin almaları gerekmektedir.
3-) Dalış yapmak herkese uygun olmadığı için sağlık problemlerinin olmadığına dair belge (sağlık bildirim formu) alınmalıdır. Bu rapor sonucu aletli dalış yapabilmenin sağlığınız üzerinde sorun teşkil etmediği tescillenir. Eğer sorun oluşturacaksa eğitim alınmamaktadır.
4-) Eğitim veren kurumun eğitimini başarıyla tamamlamak, gerekli sertifikayı almak.
Bu şartlar tamamlandıktan sonra kişi artık dalgıç olma eğitimine hak kazanır.

Dalgıç Olmak İçin Gereken Eğitimler Nelerdir?
1 Yıldızlı Dalış Eğitimi Nasıl Alınır?
Dalgıç olmak için gereken ilk aşama 1 yıldızlı dalış eğitimidir. Bu eğitimi almak için öncelikle tüm şartları karşılamalı daha sonra eğitimi alabileceğiniz yetkili kuruma gitmelisiniz. Eğitim TFSS’ye bağlı olan dalış merkezi veya dalış okullarında verilir, buralarda dalgıç yetiştirmeye çalışılır.
Eğitim için belirli bir ücret ödenir (ücretler değişkendir ve kursa göre değişiklik gösterir) ve şartlar da tamamlandığı durumda eğitim alınmaya başlanır. Eğitimin süresi 1 haftayla 3 hafta arasında değişiklik göstermekte genellikle 2 hafta sürmektedir. Bu süre içerisinde teorik ve pratik dersler verilir. Pratik dersler sığ sular içerisinde verilmektedir.
1 yıldızlı dalış eğitiminizi bitirdikten sonra artık belirli hakları kazanmış olursunuz. Öncelikle kazandığınız hak 18 metreye kadar dalış yapabilmektir. 1 yıldıza sahip dalgıçlar bu metrenin altına inememektedir. Bununla birlikte kendi ekipmanlarınızı kullanabilirsiniz ve 3 yıldıza sahip dalgıçlarla birlikte dalış yapabilirsiniz. 1 yıldızın başlangıç aşaması olduğunu, amatörlük aşamasını olduğu bilmek gerekir. Bundan dolayı bu yıldızla her istenen şey yapılamayacaktır.
Dalış eğitimi toplamda 3 yıldızdan oluşmaktadır. 1 yıldız için belirttiğimiz özelliklerden anlaşılacağı üzere her eğitim için gereken şartlar ve de yapabilecekleri değişiklik göstermektedir. 1 yıldızlı dalış eğitiminde büyük bir kısım anlaşılabileceği için 2 ve 3 yıldızlı eğitimde doğrudan gerekenler ve eğitim sonucu kazanımlara değinebiliriz.
2 Yıldızlı Dalış Eğitimi İçin Gerekenler:
Genel olarak dalış eğitimi mantığı anlaşıldığı için bu noktada şartları bilmeniz yeterli olacaktır. 2 yıldızlı dalış eğitimi alabilmeniz için 15 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ayrıca 1 yıldızlı eğitimi tamamladıktan sonra 20 tane onaylı dalış yapmış olmalısınız, böylece 2. Aşamaya geçebilirsiniz. Bu eğitimi alan kişiler eğer 18 yaşından büyükse yanında en az 2 yıldızlı bir dalgıçla 34 metre derinliğe kadar dalabilir. Eğer 18 yaşından küçük ise yanında 3 yıldızlı dalgıç olmalıdır ve 28 metreye kadar dalınabilir.
1 yıldızlı kişiler amatör sayılırken 2 yıldızlı kişiler daha orta bilgiye sahip kişilerdir. Profesyonel dalgıç nasıl olunur? Diye merak ediyorsanız bunun cevabı 3 yıldızlı dalış eğitiminden geçmektedir. Bu eğitimi alan kişiler için profesyonel diyebiliriz.
3 Yıldızlı Dalış Eğitimi İçin Gerekenler:
3 yıldıza sahip bir dalgıç için artık oldukça tecrübeli ve diğer kişilere de liderlik edebilecek özellikte diyebiliriz. Bu kişilerin 2 yıldızlı dalış eğitimi sertifikası olması gerekmektedir. 2 yıldıza sahip sertifikayı aldıktan sonra aynı zamanda 50 tane onaylı dalışa da sahip olması 3 yıldız eğitimini alabilmesi için gerekli olan şartlar arasında bulunmaktadır. Ayrıca bu onaylı dalışları kayıt defteriyle belgelenmelidir. Bununla birlikte kişi en az 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Diploma olarak da en az ilkokul diplomasına sahip olunmalıdır. Eğitimi tamamlayan kişinin kendisi en çok 30 metreye kadar derine inebilir ve indirebilir, eğitim amacıyla ve yanında eğitmen olduğu takdirdeyse 48 metre derine kadar inebilirler.
Bu eğitim profesyonel düzeydedir ve artık bu eğitimi almış birisinin oldukça yetkin olduğunu söylemek mümkündür.
3 yıldızlı dalış eğitimi alan kişilerin sahip olacağı donanımlar
1-) Suyun altında diğer kişilere liderlik yapabilecek konuma gelmek
2-) Sualtı kurtarma çalışmaları ve su altında ilk yardım konusunda bilgiye sahip olmak
3-) Küçük bir tekneyi kullanabilir duruma gelir
4-) Dalış konusunda yetkili olarak görevli olduğu durumda dalış yapan kişiyi uyarabilir (kural dışı hareketlerde) ve dalıştan alıkoyabilir.
Profesyonel olarak dalgıç olan kişiler bu ve benzeri konularda artık donanım sahibi olmuş sayılmaktadır.
Dalgıç nasıl olunur? Sorusunun cevabı eğitimler geçmektedir. Bu eğitimleri almak için yaşınızın uygun olup olmadığını merak ediyorsanız öncelikle doğrudan yaşlara bakabilirsiniz. 1 yıldızlı eğitim için 14 yaş, 2 yıldızlı eğitim için 15 yaş, 3 yıldızlı eğitim içinse 18 yaşını doldurmuş olmalısınız. Yaşınız ve detaylı olarak belirtilen şartlarda bir sorun yoksa siz de dalgıç olabilirsiniz.
Dalış Eğitmeni Nasıl Olunur?
Dalış eğitmeni olmak için de dalgıç olmaya benzer süreç işlenmektedir. Öncelikle dalış eğitmeni olabilmeniz için 3 yıldıza kadar olan dalgıçlık eğitimini almış olmanız gerekmektedir. Bu 3 yıldızlık eğitimi tamamladıktan sonra da yine 50 adet onaylı dalış yapmış olmanız (3 yıldızlı eğitim alırken gerektiği gibi) gerekmektedir. Bu özelliklere sahip kişi öncelikle 1 yıldızlı dalış eğitmeni olabilecektir. Dalış eğitmeni olma sürecinde de aynı dalgıç olurken olduğu gibi 3 yıldız bulunmaktadır. Yine aynı şekilde her bir yıldız atlarken benzer özellikler ve artan tecrübe gerekmektedir.
Dalış eğitmenlerinin yıldızlarına göre yapabilecekleri:
- 1 yıldızlı dalış eğitmenlerinin yetkileri: 1 ve 2 yıldız için dalış eğitimleri verebilirler, sınavlarını ve değerlendirmelerini yapabilirler.
- 2 yıldızlı dalış eğitmenlerinin yetkileri: 1 yıldızlı dalış eğitmenlerinin yapabileceklerini yapabilir ve bununla birlikte dalış kuruluşu kurabilirler. Ayrıca 2 yıldızlı bir eğitmen 3 yıldızlı dalış eğitimi de verebilir.
- 3 yıldızlı dalış eğitmenlerinin yetkileri: 3 yıldıza yani en son yıldıza sahip olan dalış eğitmenleri artık 1 ve 2 yıldızlı dalış eğitmeni eğitimlerini vermeye hak kazanırlar. Bununla birlikte federasyon tarafından açılmış uyum seminerine katılmaları durumunda rehber dalıcı eğitimi de verebilirler.
Dalış eğitmeni olan kişiler bu meslek alanında ilerleyerek yapabileceklerini çeşitlendirebilir ve daha iyi kazançlar elde edebilirler. Bu yüzden dalgıç olan kişilerin yapabileceği bir iş olarak eğitmenlik de sayılabilir. Gerekli eğitimlerin alınması sonucunda eğitmen olarak kazanç elde etmek mümkün olacaktır.
Dalgıç Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?
Suyun altı oldukça güzel bir görüntüye sahiptir ve bu görüntü tabii ki birçok kişiyi cezbetmektedir. Bu görüntüler, bu güzel manzara oldukça cezbedici olsa bile bu iş pek de kolay değildir. Dalgıçlık büyük bir ciddiyet isteyen iştir. Suyun altında ihmaller olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden bu işi büyük bir ciddiyetle yapabilmek gerekir. Ayrıca soğukkanlı olunmalıdır ve olası sorunlarda o problemi çözebilmeniz gerekir. Soğukkanlı olmayan bir kişi olası bir sorunda büyük bir panikle kötü hamleler yapabilir.
Sağlık koşullarınız için de bu alanda size tam bilgiyi verecek bir yere gitmelisiniz. Sağlık konusunu hafife almamalısınız, sağlık koşulları konusunda fiziksel olarak bu işi kaldırabileceğiniz ortaya çıktıysa psikolojik olarak da düşünün. Psikolojik olarak suyun altında yaşayacağınız bir sorunu kaldırabilir misiniz? Bu soruya da cevap verebilmeniz gerekmektedir.
Listelemek gerekirse dalgıç olmak isteyen kişide bulunması gereken özellikler
1-) Soğukkanlı bir yapıya sahip olması, panik olmaması
2-) Problem çözebilme konusunda başarılı olması (su altında yaşanacak problemleri çözebilmek önemli olacaktır)
3-) Ekip çalışması yapabiliyor olmak. Dalış yaparken yanınızda birisinin de olması gerekecektir, bu yüzden ekip olarak çalışabiliyor olmak gerekir.
4-) Suya ilginin büyük olması. Bu işi yapan birisi suyun altında ciddi vakit harcayabilir. Bundan dolayı suya olan tutkunun gerçekten büyük olması gerekmektedir.
Bu ve benzeri özellikler sahip olan kişiler dalgıç olmayı düşünebilirler.

Dalgıç Ne İş Yapar, İş İmkanları Nasıldır?
Dalgıçların işi suyun altında olduğu için bu alanda ortaya çıkacak sorunların çözümüyle ilgilenirler. Suyun altında kaybolmuş olan kişilere arama, kurtarma faaliyetlerine katılırlar. Bunun yanında geminin suyun altında kalan kısmında herhangi bir problem varsa bunun onarımı da yine dalgıçlar tarafından yapılmaktadır. Bunlarla birlikte su altına yönelik araştırmalara katılır, su altında fotoğraf çekimleri yapar. Su altı kaynağı ve su altı beton dökme işini de dalgıçlar yapmaktadır. Kayaya oturmuş olan gemileri kurtarma çalışması içerisinde de yine dalgıçlar vardır. Kısacası dalgıç ne iş yapar? Sorusuna cevap olarak suyun altında olan hemen hemen her işte dalgıçlar vardır diyebiliriz. Bu yüzden iş tanımlarının oldukça geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Dalgıçların iş tanımı oldukça geniş olduğu için iş bulmaları da pek zor değildir. Dalgıçların hem kamu içerisinde hem de özel sektörde çalışması mümkündür. Kamu olarak dalgıçlar, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan liman işletmeleri ve devlet limanlarında çalışabilirler. Özel sektörde geniş bir yelpazeye sahiptirler. Eğitmen olarak da çeşitli yerlerde faaliyet gösterebilirler. Turizm sektörünün içerisinde de su oldukça önemlidir, bu yüzden bu alanlarda da kendilerine iş bulabilirler. Yine liman ve köprü çalışmaları yapan firmalar da dalgıçlara ihtiyaç duyabilmektedir. Bu yüzden çalışabilecekleri birçok iş imkânı bulunmaktadır.
Sanayi Dalgıçlığı Nasıl Olunur?
Suya dair yapabileceğiniz işin evrensel olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden sanayi dalgıcı olduğunuz takdirde dünyanın farklı bir noktasında, farklı bir ülkede de bu işi yapabilirsiniz. Haliyle getirisi de oldukça iyi olacaktır. Getirisi yanında iş bulmanın da kolay olması sebebiyle birçok kişi sanayi dalgıçlığı nasıl olunur? Sorusunun cevabını merak etmektedir.
Öncelikle sanayi dalgıcı olabilmeniz için kurs almanız gerekmektedir. Bu kursu iki şekilde alabilirsiniz. Birinci yöntem BOSAM (Boğaziçi Sualtı araştırma Merkezi) aracılığıyla bu eğitimi almaktır. İkinci yöntem ise eğer MEB bu eğitimi veriyorsa ondan almak olacaktır.
BOSAM kursu ile eğitim almak ve sanayi dalgıcı olmak istiyorsanız gereken şartlar:
1-) 18 yaşından büyük 40 yaşından genç yani 18-40 yaş aralığında olmak.
2-) Türk vatandaşı olmak ve en az ilkokul mezunu olmak.
3-) İlkyardım belgesine sahip olmak
4-) Yapılacak yüzme testini başarıyla geçmek
5-) Sağlık sonuçlarınızın sanayi dalgıcı olmak için elverişli olması
Bu özelliklere sahip olmak isteyen kişiler BOSAM kursuna katılabilirler.
MEB üzerinden eğitim almak isteyen kişiler içinse daha resmî belgeler gerekmektedir. Bunlar,
-) Daha önce 1 yıl üstünde (taksirli suçlar hariç) ceza almamış olmak
-) 5607 sayılı kanunun 4. Maddesindeki suçlara karışmamış olmak
-) 5237 sayılı TCK’nin ikinci kitabının birinci kısmında düzenlenen suçlar ve dördüncü kısmın: 4,5,6,7 ve 8. Bölümlerinde yer alan suçlardan mahkûm olmamış olmaktır.
Bunlarla beraber yine aynı şekilde 18 yaşını doldurmuş olmakta gerekli şartlar arasındadır. Gerek MEB gerekse BOSAM kurslarını tamamlayan kişiler sanayi dalgıcı olarak çalışmaya başlayabilir.
Sanayi dalgıçlarına ihtiyaç büyük olduğu için iş bulma konusunda pek sorun yaşamamaktadırlar. Dalgıçlar ne iş yapar başlığında bahsedilen birçok iş ise sanayi dalgıçlarının iş tanımı içerisinde girmektedir. Sanayi dalgıçları gemi kesme işlemini yapabilir. Su altı çalışmalarına katılabilir, liman inşaatlarında da çalışabilirler. Kısacası dalgıçlık mesleğinin yapabileceği hemen hemen her konuya hakimdirler. Bundan dolayı da kendilerine talep dünyanın birçok yerinde oldukça yüksektir. Bu yüzden dikkat çekici alanlardan birisinin olduğunu söylemek mümkündür.
Dalgıçlığa ilgi duyan kişiler gerekli şartları sağlıyorsa, gerekli özellikleri taşıdığını düşünüyorsa bu alana yönelebilir ve suyun altındaki dünyayı keşfedebilir. Bu işi gerçekten yapmak isteyen kişiler elde edeceği kazanımlar sayesinde kolayca da iş bulabileceklerdir.
Dalgıçlar Ne Kadar Maaş Kazanmaktadır?
Dalgıçların çalışabileceği birçok alan olduğu ve yapabilecekleri birçok iş olduğu için aldıkları maaş buna göre tamamen değişiklik gösterir. Maaşları 3 bin TL ile 10 bin TL arasında değişir. Bu paralar tecrübeye ve çalışılan işin zorluğuna göre farklılık gösterecektir. Bununla birlikte sanayi dalgıçlarının kazançlarının daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
Sanayi dalgıçları yurt dışında da çok iyi iş imkanlarına sahip olduğu için bu işi hangi yerde yaptıkları fiyat için büyük önem arz etmektedir. Yurt dışında 3 bin dolar gibi paralar kazanmaları mümkündür. Ülke içerisinde de aldıkları paralar 10 bin TL’ye kadar ulaşmaktadır, bu rakam daha da yüksek olabilir. Yurt dışında da 2,5 bin dolar ile 3 bin dolar arasında paralar alınmakta ancak bu rakamlar da yine değişiklik gösterebilmektedir. Bu rakamların üstünde kazanabilecek olan dalgıçlarda bulunmaktadır.
Kazanç anlamında dalgıçlığın iyi bir getirisinin olduğu mümkündür, kazanç ne kadar yüksekse işin zorluğunun o kadar artacağını da eklemek gerekir.
Sitemizde sık sık, yeni iş fikirlerine yer vermekteyiz. Diğer iş fikirlerine ve bu iş fikirlerine dair detaylı açıklamaları burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.