Adli tıp uzmanı özellikle günümüzde dizilerde karşımıza çok sık çıkan bir alandır. Adli tıp uzmanı olunmak isteniyorsa öncelikli olarak bir tıp bölümünün bitirilmesi gerekir. Bu yüzden adli tıp alanının tıp bölümünün bir uzmanlığı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden öncelikle bir tıp bölümünün 6 yıllık eğitimi tamamlanmalıdır. Tamamlanan 6 yıllık eğitimden sonra tıp öğrencileri uzmanlık eğitimini almaya hak kazanırlar. Tıp alanında uzmanlık sınavı ise birçok kişinin ismini bildiği bir sınav olan TUS ile belirlenir. Bu sınava girerek yeterli puanı almanız durumunda artık seçiminizi adli tıp üzerine yapabilirsiniz.
TUS sonrası belirlenen uzmanlığa göre eğitim alınacak süre değişiklik göstermektedir. Bazı uzmanlık alanları 5 sene bazıları ise 4 sene olarak sürmektedir. Böylece adli tıp uzmanı olmak için hangi eğitimi almak gerekir? Sorusuna cevaben, öncelikle 6 yıllık bir tıp eğitimi sonrasındaysa 4 senelik bir uzmanlık eğitimi yani toplamda 10 senelik bir eğitim alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu eğitimi tamamlayan kişiler adli tıp uzmanı olmaktadır.
Adli tıp uzmanlarının bir diğer ismi de adli tabip olarak geçmektedir. Bu yüzden adli tabip nasıl olunur? Sorusuna da aynı 6 yıllık tıp ve 4 yıllık uzmanlık eğitim süreci söylenebilir. Nasıl olunacağı anlaşıldığına göre bu alanı seçmesi gereken bir kişide nasıl özellikler bulunması gerektiğine bakabiliriz.
İçindekiler
- 1 Adli tıp alanını seçecek kişilerde bulunması gereken özellikler
- 2 Adli Tıp Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- 3 Adli Tıp Uzmanlığının Önemi Artıyor Mu?
- 4 Adli Tıp Uzmanı Maaşları Ne Kadar, Maaşlar Neye Göre Değişir?
- 5 Adli Tıp Uzmanlığı Zor Bir Alan Mıdır?
- 6 Adli Tıp Uzmanı Nerede Çalışır, Çalışma Alanı Geniş Midir?
Adli tıp alanını seçecek kişilerde bulunması gereken özellikler
1-) Her alan için geçerli olduğu gibi adli tıp alanına hevesli olmak
2-) Meraklı bir yapıya sahip olmak
3-) Tıp disiplini dışında hukuk disiplini gibi alanlarda da kendini eğitebilmek, bu alana da ilgi duymak.
4-) Sözlü iletişiminiz güçlü, yazılı ifadeleriniz de anlaşılır olmalı.
5-) Analiz edebilme yeteneğinizin güçlü olması gerekir. Birçok yazılı belge ulaşılacak sonuca katkı sağlayacaktır, bu yüzden veriler üzerinden iyi analiz yapabilmek gerekir.
6-) Güçlü bir analiz yeteneğine sahip olmak
7-) Soğukkanlı olmak, zorlu şartlarda soğukkanlı kalabilmek.
Bu özelliklere sahip olan kişiler tercihini adli tıp alanını seçebilir. Özelliklerden de anlaşılacağı üzere adli tıp alanı biraz daha fazla gözlem ve inceleme odaklıdır. Diğer birçok uzmanlık alanında da gözlem ve analiz önemli olsa bile bu alanda bu özelliklerin çok daha önemli olduğu söylenebilir.

Adli Tıp Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
Adli tıp uzmanları iki önemli disiplin alanında bağlantı kuruyor diyebiliriz. Bunlar tıp ve hukuk, tıbbın bilgilerini kullanarak hukuki olayları aydınlatıyorlar. Bu yüzden ortaya çıkan hukuki olayların açıklığa kavuşması için adlı tıp uzmanının bazı sorumlulukları vardır. Adli tıp alanında bir uzmanın yapabileceği birçok işlem bulunmaktadır. Daha çok klasik otopsi işlemlerinin yapıldığı düşünülse de DNA testleri gibi testlerin yapılması ve böylece babalık tespiti gibi tespitler de adli tıp alanında yapılır.
Genel olarak adli tıp uzmanının yapması gereken görevler şu şekildedir:
1-) Olay yerine giderek orada incelemek üzere çeşitli örnekler almak (kıl örnekleri, doku örnekleri vb.)
2-) İncelemeler sonucunda incelemeleri rapora dökerek kanıtlar sunmak.
3-) Babalık tespiti gibi çeşitli DNA testlerini yapmak, kimlik tespiti yapmak.
4-) Çalışma yaptığı alana dair uzmanlık bilgileriyle kolluk kuvvetlerine uzman olarak tavsiyelerini belirtmek, sunmak.
5-) Yazılı olarak hazırlanmış belgelerin incelemesini yapmak, bu belgeleri değerlendirmek.
6-) Otopsi yapmak
7-) Yaşanan ölümlerde hangi suç aletinin kullanıldığına yönelik tespit yapmak
Adli tıp uzmanının görevleri bunlardır ve çalıştığı kuruma göre bazı değişiklikler gösterebilir. Adli tıp uzmanı nedir? Sorusuna cevaben özetlemek gerekirse, adli tıp uzmanları yargı organlarının doğru sonuca ulaşabilmesi için çalışan kişilerdir. Bu çalışmaları tıbbi alanda yürüterek olay yerindeki bulguları inceler. Bu incelemelerini gerekirse belgeler üzerinden de yaparak belgelerin doğruluğunu tespit eder. Bunlar dışında da çeşitli görevleri olsa da temel itibariyle adli tıp uzmanı bilimsel teknikler aracılığıyla yargıya yardımcı olan tabiptir.
Adli Tıp Uzmanlığının Önemi Artıyor Mu?
Adli tıp uzmanları cinayetlerde, tecavüz gibi olaylarda, şiddet olaylarında vb. olaylarda görev aldığı için önemlerinin giderek arttığını söylemek mümkündür. Günümüzde bu tarz olayların yaşanma sıklığı artmaktadır ve bundan dolayı bu işlerin çözümü olarak da adli tıp uzmanlarına olan ihtiyaç yükselmektedir. Bu yüzden adli tıp uzmanlarının çalışma yeri bulmasının zor olmadığını da söylemek mümkündür. İhtiyacın da artmasından dolayı alanın değeri ve önemi artmaktadır. Hukuk alanında sıkça ihtiyaç duyulan ve uzman tavsiyesi veren bu alanın birçok sorunu çözmek konusunda önemi büyüktür. Bu yüzden bu alanı seçen kişilerin toplumsal olayların çözümünde çok önemli ve değerli bir konumu vardır.
Adli Tıp Uzmanı Maaşları Ne Kadar, Maaşlar Neye Göre Değişir?
Adli tıp uzmanlarının aldıkları maaşlar birçok faktöre göre değişmektedir. Devlete atanma durumunda maaşlar tamamıyla devletin belirlediği rakamlara göre belirlenir. Daha sonra devlet içerisinde de kişinin mesleği yaptığı sene boyunca yani kıdem ve derecelerine göre bu maaş yükselmektedir.
2021 yılı itibariyle yeni işe başlayan bir adli tıp uzmanını 4900 Türk lirası gibi bir maaşla işe başlayabilir. Tabii ki devletin vereceği ekstra çeşitli ödemelerle (dönerden alınan para) bu rakam yükseğe çıkacaktır. Yine de bir kurumda alınan döner rakamları tamamıyla değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı bu rakamları alınabilecek memur maaşının üstüne eklemek yanıltıcı olacaktır. Yine de yeni başlayan bir adli tıp uzmanının bu rakamın üstünde alacağını söyleyebiliriz.
Tecrübesi ilerleyen adli tıp uzmanlarının ortalama maaşı ise 9-10 bin TL aralığında seyretmektedir. Alanında oldukça ileri uzmanların alacağı paralar ise 15-17 bin TL arasında değişiklik gösterir.
Genel olarak maaşları etkileyen faktörler
1-) Kişinin çalıştığı kurumdan aylık olarak asıl maaşının üzerine aldığı döner rakamları
2-) Kişinin iş yaptığı alandaki kıdemi
3-) Yaptıkları inceleme sayısı
Kısacası alınan parayı çeşitli faktörler etkilemektedir, bu yüzden başlangıç ücretleri üzerinde çok durulmamalıdır. Adli tıp uzmanları ne kadar maaş alıyor? Sorusu için ortalama rakamlar daha aydınlatıcı olmaktadır çünkü yüksek rakam seviyeleri de oldukça kıdemli kişileri göstermektedir. 2021 itibariyle de ortalama 9-10 bin TL’dir. Senelere göre bu rakam değişiklik gösterir.
Adli Tıp Uzmanlığı Zor Bir Alan Mıdır?
Her alanın kendisine göre zorlukları bulunmaktadır ancak bazı alanlardaki disiplin ve sorumluluklar oldukça üst düzeydir. Bunlardan birisi de adli tıp uzmanlığıdır. Sorumluluk yüksektir çünkü hukuki olarak, olayların aydınlatılması için çalışılmaktadır. Bununla birlikte yine çeşitli alanlarda ortaya çıkan bilgiler de oldukça kritik ve önemlidir. Bundan dolayı yoğun çalışma şartları bulunmaktadır. Çalışmalar yoğundur, dikkat ve sabır gerektirmektedir. Aynı zamanda soğukkanlılık da oldukça önemlidir.
Bu özelliklerle birlikte adli tıp uzmanında olması gereken, başta bahsettiğimiz diğer özellikleri de ekleyebiliriz. Bu özelliklerle birlikte değerlendirdiğimiz takdirde tabii ki adli tıp uzmanlığı herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Daha çok idealist kişilerin, alanında severek çalışacak kişilerin yapması gereken bir meslektir. Zorluğunu da buna göre değerlendirmek gerekir çünkü gerekli özelliklere sahip kişiler bu zorluğun üstesinden daha kolay gelebilir. Alanı sevmeyen, alana dair gerekli özellikleri taşımayan kişiler ise zorluklarının üstesinden gelemeyebilir. Bu yüzden uzmanlık alanını seçerken, bu alanın gerektirdiği özellikleri iyice yapabileceğinize emin olmanız gerekmektedir.

Adli Tıp Uzmanı Nerede Çalışır, Çalışma Alanı Geniş Midir?
Adli tıp alanı temel olarak tıbbın bir kolu olduğu için çalışma alanları da buna yönelik çeşitlenmektedir. Bu yüzden başlıca çalışma alanları için hastaneler bahsedilebilir. Bununla birlikte Adli Tıp şube müdürlüklerinde, üniversitelerde ve adli tıp kurumu başkanlığında da çalışmalar yapabilirler. Bu anlamda geniş bir alana sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bu alanlar tabii ki birbirleriyle oldukça bağlantılı, ilişkili yerlerdir ve sorumluluklar da haliyle birbirinden çok farklılık göstermez.
Buna rağmen adli tıp uzmanlarının çalışma şartları çalıştığı kuruma göre önemli anlamda değişiklik gösterebilir. Her ne kadar adli tıp alanının genel nitelikleri kurumdan kuruma değişmese de orada yapacakları ve oradaki görevine bakış açısı tabii ki değişiklik göstermektedir. Bu yüzden genel olarak bir çalışma koşulundan bahsetmek pek mümkün değildir. Adli
Adli Tıp Kurumu: Adli tıp uzmanlarının çalıştığı alanlardan birisi olan adli tıp kurumu, mahkemelerin resmi bilirkişilik kurumu olarak görev yapmaktadır. Bu kurumun başında da Adli Tıp alanında uzmanlık yapmış bir kişi bulunmaktadır. Kurumun merkez noktası ise İstanbul’da bulunmaktadır. Adli Tıp uzmanının bu kurumda başkan olarak görev alabilmesi adalet bakanının onu tavsiye etmesi ve cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması gerekmektedir. Adli Tıp Kurumu içerisinde merkezde ihtisas daireleri ve ihtisas kurulları içerisinde hizmet verilmektedir. Adli tıp uzmanı nerede çalışır, ne iş yapar? Sorularını anlamak için bu daire ve kurullara bakabiliriz.
İhtisas Daireleri:
1-) Morg İhtisas Dairesi: Otopsinin, kemik ve organ incelemelerinin yapıldığı dairedir.
2-) Biyoloji ihtisas dairesi: Alınan dokunun, lekenin incelendiği; DNA incelemelerinin (babalık testi, kimlik tespiti) yapıldığı dairedir
3-) Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi: Meydana gelmiş olan zehirlenmelerin, , çeşitli sonuçlara sebebiyet vermiş ilaçların tahlilinin yapıldığı dairedir.
4-) Gözlem İhtisas Dairesi: Adli psikiyatrik muayenin yapıldığı dairedir. Bu dairede hukuki sorumluluk, ceza sorumluluğu gibi adli psikiyatrik işlemlerle ilgilenilir.
5-) Trafik İhtisas Dairesi: Meydana gelen trafik kazalarında kusura yönelik incelemelerin yapıldığı dairedir.
6-) Fizik İncelemeler İhtisas dairesi: Kullanılan silahların, nasıl kullanıldıklarının incelemesi ve yazılı belge gibi incelemelerin yapıldığı dairedir.
İhtisas Kurulları: İhtisas kurulları 8 kuruldan oluşmaktadır.
1.İhtisas kurulu: Ölümün onayını yapar. Hayata karşı işlenen suçlarda bu kurul söz konusudur.
2. İhtisas Kurulu: Vücut dokunulmazlığına yönelik (kişinin ırzına yönelik işlenen suçlar, yaralamalar) suçlara ilişkin kuruldur.
3. İhtisas Kurulu: Görevini yerine getirirken kaza geçirmiş kişilerde meydana gelen güç kaybı gibi konuların, meslek hastalıklarının incelediği kuruldur. Bu kurulda aynı zamanda hapis cezalarının ertelenmesi veya yaşlılık gibi sebeplerden dolayı cezada değişikliğe gidilmesiyle ilgilenilir (azaltma veya kaldırma).
4. İhtisas Kurulu: Bu kurul akıl sağlığına ilişkin işlemlerle ilgilenir. Bir kişinin ceza alması için akıl sağlığının, ruh sağlığının yerinde olması gerekir ve buna yönelik çalışmalar yapılır.
5. İhtisas kurulu: Kamunun sağlığına karşı işlenen suçlarda, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımında vb. konularda gerekli çalışmaları yapan kuruldur.
6. İhtisas Kurulu: Bu kurulda yaşın belirlenmesi, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlar konu alınır.
7. İhtisas kurulu: Ölümle sonuçlanmamış ancak hatalı bulunan tıbbi uygulama hatalarıyla ilgilenilen kuruldur.
8. İhtisas Kurulu: Bu kuruldaysa yapılan tıbbi uygulama hatalıdır ve ölümle sonuçlanmıştır. Bu hatalı uygulamaların konu alındığı kuruldur.
Görüldüğü üzere adli tıp alanının oldukça geniş bir çalışma alanı vardır. Zehirlenmelerden, ölümle sonuçlanmayan tıbbi uygulamalara kadar birçok şey adli tıp alanına girmektedir. Bu yüzden geniş bir çalışma alanları bulunmaktadır.